Morfar i Musko och Karl XII:s hund

Oskar i Musko är min morfar Oskar Nilsson som är snickare och bor i Moskva. Det är ett torpställe under Kvarns herrgård i Kristbergs socken i norra Östergötland. Ställena runt omkring heter Danmark och Norge. Gården på andra sidan byvägen heter Paris.

Smolensk heter en plats i Ukraina där hovauditören Israel Holmström dog på sin färd med Karl XII och hans armé på väg till Poltava. Holmström är i dag mer känd för att ha skrivit dikten om kungens hund Pompe.

” Pompe Kongens trogne dräng

Sof hwar natt i Herrens säng,”

Mormor Josefina hade fött 16 barn varav 14 överlevde spädbarnsåldern. Hon rökte cigarr när det skulle komma gäster i stugan och det skulle lukta gott. Hennes mor Emma Sunnerberg bodde i grannsocknen Tjällmo i Stenkullen, ett litet, litet ställe under gården Hindstorp, som ägdes av hennes son. Ibland kunde någon av mormors barn få bo hos mor Emma för en tid. Det kunde bli ”dystert” att vara ensam borta från alla de andra syskonen.

Generalhovauditören Holmström hade en nära släkting, Johann Hindrich von Winter, som också tillhörde Karl XII:s hjältar. Han var dock inte med vid uppmarschen mot Poltava. Johan Hindrich var född i närheten av Dorpat i Livland 1682 och tillhörde en gammal adelssläkt från Hessen i Tyskland. Han avled 1746 i Kisa, också i Östergötland.

Mormor Josefina f. Karlsson hade fullt upp med att hålla barn och husbonde borta från det armod som trängde sig på. Att koka välling och hålla rent och hålla alla huvuden fria från löss upptog en stor del av hennes dag. När kvällen kom var det svårt att kryssa sig fram mellan alla golvbäddarna även om de två äldsta redan flugit ur boet.

Johann Hindrich von Winter är bara 18 år när han blir tillfångatagen av ryssarna i slaget vid Narva 1700. Det slag som blev en stor framgång för Sverige under Karl XII. Kapten Winter var med om många av kungens belägringar och var också med vid Fredrikstens fästning i Halden när han blev skjuten 1718. Johann Hindrich var ansluten till Andra Lifgrenadjärregementet i Malmslätt och bodde en tid på kaptensbostället Bönorp i Kristbergs sockenh. Dottern Margareta Hedvig föddes 1710. Elgensstierna skriver om honom att han blivit blesserad, d.v.s. skadad vid något av slagen. Jag ser honom framför mig med ett stort ärr ner över höger öga. Kanske hade han träben? Tänk om det fanns ett porträtt någonstans!

Oskar Nilsson är på något sätt det nya seklets man när han år 1900 är 29 år och redan har flera barn. Han arbetar hårt både som snickare och mjölnare under herrgården. Men han är också lekfull och vill roa sig med sina barn. Om vintern kan han göra en ”kringåka” på en liten göl på ett gärde i närheten. Han slår ner en påle genom isen. Tar en lång stör och fäster en kälke med förväntansfulla barn i den ena änden och placerar sig själv i den andra. Så springer han runt, runt i det oändliga medan ungarna skynda på honom med tillrop. – Mera, mera far! Fortare! Fortare!

Johann Hindrich von Winter är min mormor Josefina Nilsssons morfarsmormorsfar.

© Mats Paulson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s